Tomas Söderbloms Telefonmuseum

Sedan många år samlar jag på telefoner och annan teleutrustning. Till slut blev dessa samlingar så omfattande att jag beslöt mig för att skapa ett riktigt museum öppet för allmänheten.
Jag vill se mitt museum som ett eldorado för både historia och teknik. Att försiktigt restaurera en telefon från slutet av 1800-talet inkluderar en rad olika hantverk och i museets verkstad lyser flitens lampa under långa nordiska vinterkvällar.

Ju mer jag lär mig, ju mer upptäcker jag att jag inte kan.

Telefoner har tillverkats under ca 130 års tid över i snart sagt hela världen. Jag har valt att avgränsa min samlarmani till telefoner från företrädesvis 1800-talet och 1900-talets första år.

Under denna tid var telefonerna mestadels tillverkade i trä eller smide och med detaljer i mässing eller annan metall.
Tomas Söderblom i verkstaden
Ofta lade tillverkarna stor vikt vid apparaternas design och utförandet kunde vara påkostat.
Detta i en tid när arbetskraften var relativt billig och skatten låg. Av naturliga skäl har det mest blivit svenska telefoner eller telefoner som använts i Sverige som till slut har hamnat i mitt museum

Att berätta om och visa de föremål jag har införlivat i min samling tillhör den roligaste delen av arbetet och mitt museum är alltid öppet med personlig guidning efter överenskommelse.För dig som inte har tid eller möjlighet att besöka min hemstad Lund har jag byggt upp denna hemsida med en möjlighet att se de historiskt viktigare delarna av samlingen via nätet.

Hemsidan är i första hand uppbyggd av en samlare för andra samlare och kan därmed i vissa stycken kanske vara tråkig för dig som saknar ett genuint föremålsintresse. Jag hoppas dock att du skall hitta i vart fall några vackra bilder på vackra telefoner från en annan tid.